Ontdek de geweldige wijnhuizen in de buurt van Casa in Bocca al Lupo

//Ontdek de geweldige wijnhuizen in de buurt van Casa in Bocca al Lupo

Ontdek de geweldige wijnhuizen in de buurt van Casa in Bocca al Lupo

Winter in Piemonte

Het is winter in Piemonte en dat is te merken ook: het landschap kleurt wit en levert natuurlijk mooie plaatjes op. Dat pak sneeuw is belangrijk voor de kwaliteit van de wijnen…. Huh? Zult u denken; naast bescherming voor eventuele vorst is het vooral de hoeveelheid  vocht die geleidelijk diep in de grond kan dringen!

Over wijn gesproken; wie naar de Langhe komt, ontkomt er niet aan. Wat de belangrijkste bron van inkomsten is, is aan het landschap te zien: wijn. Veel wijnboeren, veelal kleinschalig en echte familiebedrijven. Bekende wijnen zijn natuurlijk Barolo, Barbaresco, Moscato d’Asti en Barbera. Maar de Dolcetto maakt een kwalitatieve opmars, als ook de Freisa, Nascetta, Arneis, Grignolino en de Favorita.  Stuk voor stuk lokale druiven, met zorg en toewijding tot wijn gemaakt.

De gasten van Casa in Bocca al Lupo vragen regelmatig naar leuke adressen voor een wijnproeverij; maar dat hangt van de verwachtingen af… Natuurlijk kun je naar Barolo of Barbaresco rijden en in een enotheca van een grote producent gaan proeven. Maar wij raden vaak ook de lokale, kleinere, wijnboeren aan. Ook erg dichtbij!

Uitzicht bij Annamaria Abbona

AnnaMaria Abbona

De bekendste buurvrouw van onze Casa is AnnaMaria Abbona van het gelijknamige wijnhuis. Door het gebied is de Dolcetto (hier mag deze Dogliani heten) belangrijk; van elke heuvel een andere wijn en zo krijg je kwaliteit! Maar ook de nebbiolo is erg goed! Afgelopen zomer werden wij uitgenodigd om een “proeverij met muziek”; het bleek op een zwoele zomeravond met veel bezoekers op een mini festival, maar dan gericht op wijn en “op je paasbest” gekleed. Terwijl de kerk in de kleuren van de Italiaanse vlag werd beschenen, speelde de lokale band heerlijke muziek. Een aanrader om aankomende zomer te bezoeken.

Wijnhuis Annamaria Abbona

Stra

Maresa kennen we inmiddels heel goed en heel wat jaartjes; we hebben er zelfs een week geslapen. Vaak nemen wij bekenden mee naar Stra, omdat deze lieve mensen zo’n heerlijk sfeertje creëren en natuurlijk geweldige wijnen maken! Wij zijn gecharmeerd van de Barolo’s en vooral ook de Barbera d’Alba.

Dick in de canitna van Stra

Cascina Carra

Via onze vriendin en huisfotografe Alexandra werden we naar Cascina Carra gestuurd in de heuvels tussen Monchiero en Monforte d’Alba. Alsof wij van koninklijke huize waren: duizend maal excuses voor de verbouwing, op tafel kwamen salami worstjes, kaasjes en voldoende water. Voor de kinderen die buiten aan het spelen waren voldoende drinken en wat stengels… De nebbiolo was thuis in Nederland nog lekkerder dan daar bij 38 graden hitte..

Met Johan en Patricia, Dick en Petra bij Cascina Carra

Ferrua

Dit wijnhuis ligt ook letterlijk om de hoek en nadat we vele malen voorbij zijn gereden, bezochten wij deze oudere mensen. Vanuit de Casa kijk je op hun wijngaard en dat maakt het speciaal. Hun specialiteit is uiteraard Dogliani, maar wat een lieve mensen, die vol trots een cantina laten zien.

Met Nick en Martine bij Cascina Ferrua

Podere Einaudi

In Dogliani is de familie Einaudi erg bekend, maar niet alleen daar. De pianist Ludovico Einuidi – hij woont even boven de cantina – is wereldberoemd, maar ook was Luigi de tweede president van Italië. En nu is Podere Einaudi ook bekend en het is een tip: in de nieuwe cantina heb je geweldig uitzicht en proef je de lekkerste wijnen! De oprijlaan is al een attractie op zich 😉

Wijnhuis Einaudi

Moscone

Als laatste noemen we graag Moscone; onze favoriete wijnhuis! In Monforte d’Alba vertelt Sara je graag alles over hun wijnen…. En de Arneis, Barbaresco en Nebbiolo zijn absoluut de toppers.. het uitzicht op het plaatsje en op de natuur inclusief de Alpen is fenomenaal… Wij komen er graag en onze gasten ook; eerst een wandeling door de wijngaarden en dan een proeverij.

Lunchen bij onze vrienden van Moscone

Wil je dit nu ook beleven dan kunnen wij je uiteraard hierbij helpen!

Graag maken wij de wijnreis op maat voor je!

Ciao Kees, Liz en Anja

2021-02-10T12:42:38+01:00 12 december 2020|

Last minute genieten van een heerlijke zomervakantie?

We hebben nog enkele opties beschikbaar:
28/8 tot 18/9 hebben wij nog plekken vrij!
En voor 2022 kun je natuurlijk ook al boeken!

 

Boeken