Fietsen in de Langhe door Thomas & Sandra

//Fietsen in de Langhe door Thomas & Sandra

Fietsen in de Langhe door Thomas & Sandra

Op en af: het is typerend voor het reliëf in de Langhe. Wij zijn fanatieke fietsers en draaien onze hand niet om voor een klimmetje, of twee, maar fietsen in de omgeving van de Casa is absoluut uitdagend.

Afstand zegt niets, nog zo’n dooddoener. Maar het is wel zo. We nemen jullie mee in een aantal routes die we hebben gefietst.

Een geruststelling: steiler dan het weggetje vanaf de Casa tot het kapelletje wordt het niet. Desnoods wandel je dat stukje. Op een klein verzet (met een e-bike verwacht je dat het makkelijker gaat) kom je vervolgens door het bos op de ‘eerste’ doorgaande weg uit. Sla linksaf waarna je op de ‘echte’ grote weg uitkomt. Dit is het startpunt voor de routes die we hieronder beschrijven.

Naar Clavesana

Sla linksaf en volg de borden Clavesana. Je rijdt dezelfde (kortste) route naar Clavesana als auto’s zouden doen vanaf de Casa. Houd bij de splitsing richting Dogliani rechts aan en je zult steeds meer afdalen. Naarmate je de haarspelden nadert, is het slim om ruimte op de weg te claimen. Zo houd je het veiliger voor jezelf – ze wachten maar. Rijd rechtdoor de Tanaro over en je komt in het ‘centrum’ van Clavesana. Tegenover de wijnafhaalwinkel – waar locals hun jerrycans komen vullen – kun je genieten van een versnapering bij Lui en Lei. Leuk personeel en leuke muziek.

Om terug naar de Casa te gaan moet je een paar honderd hoogtemeters bedwingen. Misschien herinner je je van de heen weg dat de haarspelden in het begin wel erg steil zijn. Voor Piëmontese begrippen is het bovendien een drukke weg. Advies: rijd een klein stukje terug en sla dan rechtsaf. Je  rijdt nu vanzelf (weer) over de Tanaro, maar uiteraard over een andere brug. Houd links aan en geleidelijk start de weg omhoog. Houd vervolgens mij iedere T-splitsing links aan en je nadert vanzelf Surie. De kenmerkende kerk laat je weten dat je er dan bijna bent. Het hoogste punt heb je gehad. Vanaf daar is het afdalen, terug naar de Casa.

Afstand: 21 km

Hoogtemeters: 500

Blog Casa in Bocca al Lupo- Fietsen in de Langhe- rondje ClavesanaBlog- Casa in bocca al Lupo- Fietsen in de Langhe- Biertje bij Lui & Lei

Naar Murazzano

De hierboven beschreven route heeft een nadeel – althans, dat vinden wij – en dat is de hoogte. Om terug te gaan, moet je een flink stuk klimmen. Een route waarbij dat niet zo is, is naar Murazzano. Vanaf het startpunt sla je rechtsaf (staat ook aangegeven op de borden). Op een rustige weg die bovendien niet steil is nader je op een gegeven moment de afslag Dogliani/Belvedere. Houd hier rechts aan en volg de weg naar Murazzano. Neem bij de rotonde en tweede afslag om het dorpje in te rijden. De laatste 50 meter omhoog brengen je in een leuk, authentiek bergdorpje waar genoeg te beleven valt. Een voordeel: terug is het eenvoudig, vrijwel alleen maar dalen.

Afstand: 21km

Hoogte: 370m

Blog- Casa in Bocca al Lupo- Fietsen in de Langhe- naar Murazzano

Groot rondje Clavesana

Bovenstaande route hebben we zelf niet gefietst. Maar toen we er reden, dachten we wel: leuk om hier te fietsen. En met hier bedoelen we het stuk vanaf de pin ‘Rocca Ciglie’ tot aan de Casa. In een reeks (niet steile) haarspeldbochten rijd je vanuit het Tanarodal naar het bergdorpje Rocca Ciglie. Volg de weg en je herkent vanzelf weer de mooie kerk van Surie. De reden dat wij rondje niet hebben gefietst, is het feit dat je grotendeels over de SS12 rijdt (grote doorgaande weg). Auto’s rijden hier 90 km/h en het fietspad moet je zoeken tussen de vangrail en de doorgetrokken streep. Maar het mag wel en het gebeurt ook. Het voordeel van het fietsen op dit soort wegen in algemene zin, is dat hoogteverschillen een stuk kleiner zijn. Over dit soort wegen kun je bijvoorbeeld ook prima fietsen naar Bra of Alba, maar je kunt je afvragen of het ‘leuk’ is.

Afstand: 34 km

Hoogte: 450m

Blog- Casa in Bocca al Lupo- Fietsen in de Langhe-groot rondje Clavesana

Veel hoogtemeters

Elementen van deze route hebben we eerder al gezien. De weg naar Murazzano is rustig, niet steil en dus fietsvriendelijk. Afdalen via Marsaglia naar de Tanaro gaat over een grote weg. De ervaring leert dat je bij het afdalen vooral ruimte moet pakken. Blijf dus niet kleven aan de doorgetrokken streep maar pak het midden van de weghelft. Vanaf de pin ‘Rocca Ciglie’ is het weer regelmatig klimmen via het gelijknamige dorpje naar Surie.

Afstand: 34km

Hoogte: 650m

Blog- Casa in Bocca al Lupo- Fietsen in de Langhe- uitzicht onderwegBlog- Casa in Bocca al Lupo- Fietsen in de Langhe- naar Murazzano

Alpinefietsen in de buurt van Artesina

Kenmerkend voor fietsen in de alpen is het volgen van een snelstromende rivier of kabbelend beekje. In Piëmont hebben we dit niet veel gezien. Maar het kan wel. Rijd naar Villanova Mondovi en parkeer (bijvoorbeeld bij de IN’s). Stap op de fiets en volg de borden Artesina. Dit is een wintersportoord en wordt breed uitgemeten. Wij hebben de ‘pas’ naar het dorpje met de auto gereden en ons viel op dat er meer fietsers dan auto’s reden. Vanaf Villanova ben je na 16km en 900hm in het dorpje. Hier kun je natuurlijk wat nuttigen, of tennissen, rodelen, wandelen e.a.

Blog- Casa in Bocca al Lupo- fietsen in de Langhe Naar Artesina

Prato Nevoso

Als je méér wilt, dan kun je vanuit Villanova bij de splitsing links aanhouden. Je volgt dan de borden Prato Nevoso. Op een vergelijkbare pas rijd je nu langer en ga je dus ook meer de hoogte in. Net als naar Artesina is ook dit een weg die ook in de winter begaanbaar moet zijn. Dan kun je aannemen dat de stijgingspercentages niet schrikbarend hoog zullen zijn. Na 900 hoogtemeters kom je in het dorpje, maar de weg stopt daar niet. Rijd door tot hoogste restaurant waar bovendien een baantje je nog verder omhoog kan brengen.

Fietsen langs de kust

Na een tijdje fietsen in de omgeving waren we wel toe aan wat vlakker fietsen. De enige plek in de omgeving waar dit kan, is aan de kust. Wij zijn naar Savona gereden hebben vanuit daar een stuk richting de Franse grens gereden. Savona is op een mooie dag druk, hectisch en niet fietsvriendelijk dus we adviseren om niet naar Savona te rijden voor een dergelijke tocht. Parkeer bijvoorbeeld in Vado Ligure. Grote stukken hebben een vrijliggend fietspad. In dorpjes deel je deze met voetgangers die niet altijd zijn ingesteld op je aanwezigheid. Als je harder/door wilt fietsen, kun je beter op de autoweg blijven. Op de meeste stukken rijden ze 50, dat valt nog mee. Leuke kustplaatsjes om heen te rijden zijn Noli en Finale Ligure. Het grote voordeel van fietsen vinden wij dat je al gauw op ‘verborgen’ plekjes komt zoals hieronder bij het strand van Bergeggi.Op de foto te zien was het deze dag mooi weer. Op zich zelf is dat leuk als je fietst, maar persoonlijk denken we dat deze route nog beter te doen is als het nét iets minder strandweer is.

Blog- Casa in Bocca al Lupo-Fietsen in de Langhe-fietsen langs de kust

Uitrusten bij de Casa na een prachtige tocht

Blog- Casa in Bocca al Lupo- Fietsen in de Langhe- na het fietsen aan het zwembad

We hopen dat jullie iets aan onze adviezen hebben. Geniet van de omgeving!

Hartelijke groet,

Thomas Hoogerbrugge & Sandra Commandeur

2021-08-21T16:40:56+02:00 08 augustus 2021|

Boek nu voor 2022

Voor 2022 kun je natuurlijk al boeken!

Boeken