Eten & Drinken

//Eten & Drinken
Eten & Drinken 2021-02-10T12:44:27+01:00

Slowfood

In 1986 bedacht en zette Carlo Petrini in de stad Bra met een paar vrienden Slow Food op. Het is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor genieten van puur en eerlijk eten, geworteld in de gastronomische traditie. Slow Food beschermt lokale producten, ambachtelijke productiemethoden en de plaatselijke cultuur die om een bepaalde streekspecialiteit zijn ontstaan.

Maaltijden

De maaltijden in Piemonte bestaan uit een voorgerecht, eerste gang, tweede gang, hoofdgerecht en het dessert. Elke maaltijd wordt geserveerd met een mandje brood. In Piemonte wordt ‘grissini’ geserveerd, dit zijn harde stengels van tarwemeel.

 • Antipasti het voorgerecht Vitello Tonato, Carne Crudo, Paprika met sausje, kaas, salame of salades.
 • Pasta Pasta’s worden geserveerd in allerlei vormen als eerste gang van de maaltijd. Voorbeelden: agnolotti met truffels in gesmolten boter of vleessaus, tajarin, een eierpaste geserveerd met saus en kaas. Ook rijst is een basiselement in de keukens van Piemonte.
 • Hoofdgerecht Het belangrijkste product van de maaltijd is het vlees en/of de vis. Er wordt gebruik gemaakt van: runderen, varkens, vogels, konijnen, maar ook veel vissoorten. Voorbeelden zijn: forel en baars.
 • Dessert Piemonte heeft een traditie in het maken van biscuit. Voorbeelden van deserts zijn: Amaretti, amandelkoekjes, panna cotta, sabayon en ‘giandujotti’. Chocolade is altijd in de desserts aanwezig.

Wijnen

Piemonte brengt de mooiste wijnen van Italië voort, zoals de beroemde Barolo en Barbaresco, maar ook de Nebbiolo d Alba, Barbera en  Roero Arneis.

 • Barolo
  Barolo is een droge rode wijn uit het dorp Barolo in Piemonte. Dit is een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn, het wijnbouwgebied is ongeveer 1200 hectare groot. Het is een van de exclusievere en duurdere wijnen. Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif.
 • Barbaresco
  Barbaresco is een rode wijn. De wijn wordt geproduceerd in de provincie Cuneo in de gemeenten Barbaresco, Neive, Treiso, San Rocco en Alba. De wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif.
 • Asti Spumante / Moscato d’Asti
  De asti spumante is een witte, aromatische, mousserende wijn uit Piemonte. De wijn wordt gemaakt van de moscato bianco.

Andere rode en witte wijnen die in Piemonte worden voortgebracht zijn: Asti Spumante, Barbera, Brachetto, Cortese, Dolcetto, Freisa d’Asti, Gavi, Gignolio d’Asti, Malvasia, Monferrato, Moscato d’Asti, Nebbiolo en Roero Arneis.

Truffels

De streek Piemonte is het truffelgebied van Italië. De truffel is familie van de paddenstoel en groeit onder de grond. Er worden veel truffels gevonden in Piemonte, waaronder de witte truffels. De witte truffel wordt ook wel de Alba-truffel genoemd, aangezien dit de truffelstad van Piemonte is.

De zwarte truffel wordt het hele jaar gevonden, maar de maanden oktober, november en december staan in het teken van de witte truffel. Dit zijn dan ook de belangrijkste truffelmaanden. In deze periode vinden er in Alba truffelfeesten, -optochten en -markten plaats.

Kazen

In de valleien van Piemonte worden allerlei kaassoorten geproduceerd. Verse kazen worden vaak als antipasti geserveerd in Italië. Zeker in Piemonte hoort ook aan het eind van de maaltijd kaas, samen met een passende rode wijn.

De bekendste kaas uit de streek is de Murazzano kaas, van schapenmelk gemaakt, en is kort gerijpt en lijkt op een Toma (koemelk). Ook een bekende kaas is de Robiola di Roccaverano (DOP) een geitenkaas. Op de wekelijkse kaasmarkt in Ceva zijn alle kazen van de streek te vinden.

Boek nu voor 2022

Voor 2022 kun je natuurlijk al boeken!

Boeken